Bestuurder aan het woord: Kledingruilatelier #Awesome

Naam: Philo van Gasselt
Organisatie: Stichting #Awesome Kledingruilatelier
Functie: Voorzitter
Kledingruilatelier #Awesome


Wat doet de stichting en wat zijn jouw werkzaamheden?

“Ons kledingruilatelier is 7 jaar geleden gestart vanuit een klein idee en een kleine daad en is een echte stichting geworden. We zijn nu met gemiddeld 60 vrijwilligers waaronder mensen die door Wij Eindhoven, Lunetzorg of de GGzE zijn doorverwezen naar ons, wijkbewoners die de Nederlandse taal willen leren, cliënten van de reclassering die hun taakstraf bij ons willen vervullen etc.. Met z’n allen zorgen we ervoor dat de bij ons ingeleverde kinder-, dames- en herenkleding bij mensen terecht komt die minder te besteden hebben. Deze mensen mogen ook hun kleding bij ons inleveren waarvoor zij hashtags ontvangen. Die zijn € 1 waard en daarmee kopen ze weer andere kleding in de Dames-, Kinder- of Herenwinkel. In het Verstelatelier vermaken we ook kleding en in ons Creatief Atelier maken vrijwilligers nieuwe producten van echt afgedankte kleding. Zo kan een spijkerbroek met kontzak net zo goed tot een pannenlap worden gemaakt of een overhemd tot een boodschappentasje. Die producten verkopen we dan weer in onze eigen winkel of in winkels in de stad.”


Wat leeft er momenteel binnen Awesome?

“Voor de toekomst hopen we wederom een heleboel mensen van kleding te voorzien. Heel recent zijn we gesetteld zijn in een nieuw pand. Het heeft veel kruim gekost om de verhuizing rond te krijgen, maar gelukkig kregen we naast het grootste deel van onze vrijwilligers ook hulp van 16 ASML’ers. We zitten hier goed op onze plek en kunnen de komende 5 jaar weer vooruit.”


Kun je een mooi moment beschrijven?

“Een mooi moment dat in m’n geheugen staat gegrift, is het kerstdiner van afgelopen jaar. Terwijl het jaar ervoor nog een paar vrijwilligers zelf het eten hadden bereid voor 25 mensen, hebben we het eten nu besteld aangezien we deze keer ineens met 70 man waren, erg mooi! Na het dankwoord van de voorzitter is er nog bingo gespeeld, zijn er liedjes gezongen en hebben we natuurlijk lekker gegeten. De saamhorigheid was duidelijk voelbaar en het verwarmde ieders hart.”


Wat is de toegevoegde waarde van Supportpunt?

“Supportpunt heeft ons goed geholpen op het gebied van communicatie (huisstijl & website), de administratie en de inrichting van de Portal. Toen ik bij Awesome aan de slag ging, hebben ze mij de goede richting op geholpen met de fundering van het voorzitterschap van de stichting. Er staat me nog een welbekende ‘preek’ bij over bestuursaansprakelijkheid die tot op de dag van vandaag indruk op me heeft gemaakt. Al met al, we hebben aan Supportpunt een geweldige steun in de rug.”