Bestuurder aan het woord: Koen Snoeckx

Naam: Koen Snoeckx
Functie: strategisch adviseur stichting Baltan
Diensten SupportPunt Eindhoven: boekhouding, advisering over financiën, btw en subsidies, en soms personeelsadvies.

 

Wat doe je bij deze organisatie?

“Ik heb verschillende functies gehad: bestuurder, directeur en nu strategisch adviseur. Ik ben al ruim zeven jaar betrokken bij deze organisatie, die het snijvlak verkent tussen kunst, wetenschap en technologie. Ik ben een Vlaming met een achtergrond in de journalistiek, betawetenschappen en communicatie, en heb me in de loop van de jaren meer richting kunst en cultuur ontwikkeld.”

 

Wat leeft er bij Baltan?

“Wij zijn heel snel aan het schakelen. Wij hebben voor de komende jaren maar een fractie gekregen van de subsidie waarop we ingezet hadden. Dat betekent dat we onze groeiambities moesten omzetten. Hoe kunnen we het publiek de komende twee jaar toch het niveau bieden dat ze van ons gewend zijn? We moeten slimme keuzes maken om ons aanbod te consolideren. Tegelijk moeten we extra financiering aantrekken.
Nadat we van de eerste teleurstelling bekomen zijn, lukt dit alles steeds beter. We hebben eind april het Economia festival gehad, waarin niet de blik van de econoom, maar die van de buitenstaander op de economie centraal stond. Ons langlopende project Age of Wonderland over sociale innovatie kunnen we samen met Hivos voortzetten, daarin vindt dit jaar wereldwijd het programma 100 days of learning plaats.”

 

Wat is je mooiste/leukste/opvallendste moment tot nu toe?

“Ik noem een recent voorbeeld: binnen onze samenwerking met MKB bedrijf Sensiks is een aantal mensen bezig om belevingen te creëren waarvan je niet dacht dat je ze bewust kon beleven. Bijvoorbeeld: hoe het was voor je geboorte, of hoe het is om een telefoon te zijn. Om dit voor elkaar te krijgen werken mensen uit Guatemala samen met het Nederlandse bedrijf en Russische kunstenaars. Onder andere. Dat is gewoon fantastisch.”

 

Welke meerwaarde heeft SupportPunt voor Baltan?

“De combinatie van cultuur, ondernemerschap en kennis van de subsidiewereld, absoluut. Die elementen gaan vaak niet samen, is onze ervaring. Wij zochten een advieskantoor, hebben er verschillende de revue laten passeren en puur om die reden gekozen. SupportPunt is natuurlijk ook goedkoper dan een commercieel advieskantoor, maar dat was niet het belangrijkste.”