Vrijwilliger aan het woord: Elly Onnekes

Naam: Elly Onnekes
Functie: Webmaster bij Eindhovense Kanovereniging Beatrix (EKV)

 

Wat doet de vereniging en wat zijn jouw werkzaamheden?
EKV Beatrix is een vereniging met ongeveer 120 leden van alle leeftijden, die onder andere aan wedstrijdvaren en toervaren doen. De vereniging telt meer dan twintig vaste vrijwilligers, waaronder Elly Onnekes, die verantwoordelijk is voor de website. Ze heeft niet alleen de hele website zelf gebouwd, maar onderhoudt die ook: het toevoegen van nieuwsberichten en het onderhouden van de evenementenkalender vallen onder haar werkzaamheden. Elly heeft het met enthousiasme over haar rol binnen de vereniging en wat er allemaal te doen is op de club.

 

Wat leeft er momenteel binnen EKV?
De vereniging probeert leden te werven en vergrijzing tegen te gaan door een verscheidenheid aan activiteiten aan te bieden. Twee daarvan zijn Kies je Sport in Eindhoven en Sjors Sportief in Veldhoven. Elly beschrijft hoe de ledenwerving via zo’n soort initiatief loopt: “Kinderen krijgen via school een foldertje mee en kunnen zich inschrijven voor een programma. Bij onze club bestaat dat uit drie proeftrainingen. Vooral als ze tijdens zo’n training vriendjes zijn of worden, kom je over een bepaalde kritische massa heen, waarna ze nog wel eens blijven hangen.” Ze voegt hieraan toe dat het voor ouders ook leuk is: “Als die kinderen training hebben zitten alle moeders gewoon in de kantine een haakwerkje te doen. Of ze zitten te kletsen, drinken koffie, eten chocolaatjes…”

Een andere activiteit die de kanovereniging aanbiedt is seizoensgebonden: een surpriseweekend. “Alle kinderen konden op de club blijven slapen in de halterzaal. Ze waren helemaal opgewonden toen ze aankwamen met hun slaapzakken, matjes, luchtbedjes… Helemaal fantastisch. Ze hadden lootjes getrokken voor surprises en op vrijdagavond hebben ze cadeautjes uitgepakt waarna ze zijn blijven slapen. De zaterdagochtend is dan buiten trainen, met spel of hardlopen en ’s middags trainingen in het zwembad. Daarna is het ook klaar, de kinderen zijn dan altijd helemaal op.”

 

Kan je een mooi moment beschrijven?
Afgelopen zomer was een mijlpaal voor de vereniging: ze wonnen voor de tweede keer tijdens de Hanzeregatta de Hanze bokaal. De Hanzeregatta is een nationale wedstrijd waar de hele vereniging samen aan meedoet en punten verzamelt. Elly blikt er met tevredenheid op terug: “Het leuke is dat die bokaal felbegeerd is. Het is gewoon heel leuk als je ‘m wint, helemaal als je het niet verwacht.”
De deelnemers van EKV Beatrix waren van alle leeftijden: van pupillen (vanaf een jaar of 7-8), tot masters, die tegen de zestig kunnen lopen en alles daartussenin.

 

Wat is de toegevoegde waarde van Supportpunt?
Supportpunt biedt workshops op verschillende gebieden. Elly is vooral te spreken over de workshop Bouw een website op basis van een WordPress template: “…dat was wel interessant, om even te kijken wat er allemaal mogelijk is. Het was eigenlijk een prima workshop, dus daar kon ik wel goed mee vooruit. Toen dacht ik, nu ga ik gewoon even een nieuwe website in elkaar hobby’en.” Het (erg goed gelukte!) resultaat is hier te zien, nauwelijks een maand na de workshop al live. En niet alleen de workshop website bouwen – ook informatie over de privacywetgeving en boekhouding werd goed ontvangen. “Ik denk dat Supportpunt vooral voorziet in dingen waar grote bedrijven mensen voor kunnen inhuren, maar waar verenigingen ook mee te maken krijgen. Je kan bij Supportpunt de juiste kennis krijgen en trainingen volgen zonder dat je daar een hoop geld aan moet uitgeven.”