Supportpunt logo
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

Kom in aanmerking voor 50% energiebelasting teruggave

Heeft jouw organisatie een maatschappelijk doel? Dan kun je mogelijk tot wel 50% van je betaalde energiebelasting voor gas en elektriciteit terugvragen.

Voor wie geldt dit?
Deze regeling is bedoeld voor organisaties die officieel erkend zijn als organisaties die zich inzetten voor het algemeen nut (ANBI’s) óf organisaties die sociale belangen behartigen. ANBI’s zijn bijvoorbeeld liefdadigheidsinstellingen die bijdragen aan het welzijn van de maatschappij. Denk hierbij aan onderwerpen zoals bijvoorbeeld armoedeverlichting, dierenwelzijn of cultureel erfgoed.

Wat zijn de eisen?

  • Jouw organisatie moet officieel erkend zijn als een ANBI of als een instelling die sociale belangen behartigt. Dit houdt in dat de Belastingdienst je organisatie als zodanig moet hebben goedgekeurd, verder moeten ook je statuten kunnen aantonen dat je een sociaal belang behartigd.
  • Alle panden waarvoor je de teruggave wilt, moet(en) voor 70% of meer gebruikt worden voor activiteiten die passen bij het doel van jouw organisatie. Extra tip: ook als je bijvoorbeeld 10% van je ruimte verhuurt kan teruggaaf mogelijk zijn. Zelfs voor het verhuurde gedeelte. Let hierbij wel op dat je niet meer dan 30% mag verhuren, zelf niet als je huurder een andere ANBI is.
  • Jouw organisatie moet een eigen energieaansluiting hebben.
  • Voor organisaties die zich richten op sociale belangen: bijna al het werk (90% of meer) moet door vrijwilligers gedaan worden. Met vrijwilligers bedoelen we: personen die werkzaamheden verrichten zonder vergoeding of voor een loon dat 30% of meer lager is dan wat normaal gesproken gebruikelijk is in de arbeidsmarkt.

Tip: Twijfel je of jouw organisatie in aanmerking komt voor deze regeling? Dien de aanvraag in, de Belastingdienst gaat het voor je na.

Wanneer kom je niet in aanmerking?

Er zijn enkele specifieke uitsluitingen zoals:

  • Jouw organisatie is niet óf voor niet meer dan 30% werkzaam in de sport, gezondheidszorg of onderwijs.
    • Sport: Hier gaat het om fysieke activiteiten die ontspanning bieden of als beroep worden uitgeoefend, met elementen van spel en competitie, waarbij zowel conditie als vaardigheid belangrijk zijn of worden ontwikkeld. Sport omvat ook denksporten met spel- en competitie-elementen, zoals schaken en dammen. Verder worden sportverenigingen die lid zijn van een sportbond die is aangesloten bij NOC*NSF ook beschouwd als organisaties die zich bezighouden met sport.
    • Gezondheidszorg: De instelling mag ook niet onder de gezondheidszorg vallen. Dus geen behandelingen en zorgdiensten verlenen aan de verzekerden volgens de Wet langdurige zorg en de Zorgverzekeringswet. Deze instellingen zijn bekend bij het College Zorgverzekeringen in Utrecht.
    • Onderwijs: Het gaat om het reguliere dag- en avondonderwijs (basisonderwijs, voortgezet onderwijs, avondschool, vakopleidingen zoals de balletacademie en conservatorium etc.). Niet om de ‘opleidingen’ die een meer hobbyachtig karakter hebben, zoals de balletschool, muziekschool en de door de volksuniversiteit verzorgde cursussen.
  • Je bent ook geen publieksrechtelijk lichaam (zoals een gemeente) en je betaalt ook geen vennootschapsbelasting (of bent hiervan vrijgesteld) want dan kom je niet in aanmerking. Ook al voldoe je aan de overige voorwaarden. 


Hoeveel krijg je terug?

Zoals eerder benoemd kun je als je aan alle voorwaarden voldoet, wel 50% van je betaalde energiebelasting terugkrijgen, minus de energiebelasting-heffing. Deze energiebelasting betaal je aan jouw energieleverancier en staat vermeld op de jaarlijkse eindafrekening. De energiebelasting moet wel expliciet op je factuur staan en je moet hem natuurlijk wel betaald hebben. Voldoe je niet aan de genoemde voorwaarden, dan heb je geen recht op teruggave.

Hoe vraag je het aan?
Je moet je aanvraag indienen binnen 13 weken na het eind van de periode waarover je energie hebt verbruikt. Dit doe je door het juiste formulier Verzoek Teruggaaf energiebelasting en opslag duurzame energie – Voor instellingen (belastingdienst.nl) in te vullen en op te sturen naar de Belastingdienst, samen met de eindafrekening van je energieleverancier waarop de energiebelasting vermeld staat. Krijg je geen voorschotnota’s van je leverancier, maar wordt er gefactureerd op basis van werkelijke gebruik? Dan is de verbruiksperiode het kalenderjaar. In dat geval moet je alle facturen van dat jaar opsturen.

Tip: Is je eerste aanvraag goedgekeurd? Wellicht kom je dan ook in aanmerking om energiebelasting terug te vragen van de afgelopen 5 jaar. Vraag dit na bij de Belastingdienst.

Deze regeling zorgt ervoor dat je wat financiële verlichting kan ontvangen wanneer jouw organisatie een belangrijke rol speelt in het ondersteunen van het algemeen welzijn. Het is een waardering vanuit de overheid voor het waardevolle werk dat je als organisatie hebt verricht. Als je meer details wilt weten of hulp nodig hebt bij het aanvragen, kun je terecht bij de Belastingdienst.