Supportpunt logo
Search
Close this search box.
Search

Minimumuurloon vanaf 2024

Minimumuurloon vanaf 2024

Op 1 januari 2024 wordt het verplichte minimumuurloon ingevoerd. Dat is het minimumloon per uur. Vanaf 2024 verdwijnen de vaste minimum maand-, week- en daglonen.

Minimumloon per uur voor alle werknemers
Vanaf 1 januari 2024 is de werkgever volgens de wet verplicht om werknemers per uur minimaal het minimumuurloon te betalen. Er geldt altijd 1 vast minimumuurloon voor alle werknemers van 21 jaar en ouder. Voor werknemers onder 21 jaar gelden vanaf 1 januari 2024 vaste minimumjeugdlonen per uur. Deze minimumjeugduurlonen zijn afgeleid van het wettelijk minimumuurloon. Net als in 2023.

Hetzelfde minimumloon per uur bij alle bedrijven
Door de invoering van het wettelijk minimumuurloon op 1 januari 2024 geldt voor werknemers in alle bedrijven hetzelfde minimumuurloon.

Hoogte minimumuurloon 2024
Op 1 januari en 1 juli van elk jaar wordt het geldende minimumuurloon geïndexeerd. Het is de bedoeling dat in oktober 2023 de hoogte van het minimumuurloon per 1 januari 2024 bekend wordt gemaakt.

Het nieuwe minimumuurloon wordt in ieder geval gebaseerd op een werkweek van 36 uur. Het bestaande minimummaandloon wordt dus omgerekend naar een uurloon op basis van 36 uur per week. Hierdoor stijgt het gemiddelde minimumloon met 4%. Deze toename hangt af van de normale arbeidsduur per week: hoe langer de normale arbeidsduur per week, hoe hoger de stijging van het minimumloon.

Een handig overzicht van de wijziging en de dingen die je moet weten, vind je in deze whitepaper van Loket.nl.

Bron: website Rijksoverheid en Loket.nl