Supportpunt logo
Search
Close this search box.
Search

Verhalen uit de stad | Area 51

“Ik voel me thuis bij Supportpunt en ik kan alles bespreken, het is zo laagdrempelig om contact te zoeken. We hebben een vorm van samenwerking gevonden die heel goed werkt.”

Hotspot voor de urban scene

De locatie Area 51 op Strijp-S is een begrip bij onder andere BMX’ers en skaters die van heinde en verre komen voor de nieuwgebouwde baan. Wat ooit ontstond als een skatepark is sinds de recente verbouwing een hotspot voor de totale urban scene. Een enorme hal waar alles op wielen kan oefenen. Er zijn professionele muziekstudio’s en expositieruimtes, en een kelder waar bands en dj-collectieven feesten organiseren. EMOVES, het platform voor urban culture, vestigt zich op korte termijn ook in het gebouw.

Fusie

In 2018 leek het voortbestaan van het gebouw op Strijp-S onzeker. Het oude Philipsgebouw stond op de nominatie om gesloopt te worden en ruimte te maken voor nieuwbouw. De twee bedrijven die er ruimte boden voor urban sports, Area 51Skatepark (Stichting Skateboard Events Eindhoven) en 040 BMX Park (Stichting BMX Freestyle), besloten te fuseren. Het pand kon gered worden, de ruimtes werden samengevoegd én grondig verbouwd. Pim van den Bos is vanaf moment één bij alles betrokken: hij bedacht 040 BMX Park, samen met zijn vader. Als strategisch/tactisch manager heeft hij zijn focus op het afronden van de verbouwing en zal zich uiteindelijk vooral bezighouden met financiën, subsidies, infrastructuur, het gebouw en innovatie. Maarten van der Vliet, operationeel manager, is verantwoordelijk voor de operatie en dagelijkse gang van zaken.

Area 51 en Supportpunt

De relatie tussen Supportpunt en Pim bestaat al tien jaar, rekent hij snel uit. ‘Vanaf het begin hebben we een goede band. In die tien jaar bood Supportpunt de stabiele basis waar we naar zochten. We zijn altijd een kleine stichting geweest, waar geen ruimte is voor de tarieven die soms door administratiekantoren gerekend worden. Tijdens de fusie tussen Area 51 Skatepark en 040 BMX Park in 2018 heeft Supportpunt ons enorm geholpen met het begeleiden van de hele samensmelting. Arjen Buit had daar een bepalende rol in: hij had een verbindende positie, wist dingen te nuanceren en te begeleiden. Hij bracht iedereen soms weer even terug naar de essentie en haalde de emotie eraf om te zorgen dat alles in goede banen liep. Hij gaf goed advies, en is een waardevolle sparringpartner geweest. Zonder Supportpunt was ons bestaansrecht zeker in het gedrang gekomen. Het was van essentieel belang voor de ontwikkeling van Area 51,’ vertelt Pim.

Een nieuwe fase

Hoe ziet de toekomst eruit voor Pim en Area 51? ‘De komende maanden zijn we nog druk met het afronden van de verbouwing en ronden we de papieren afhandeling af. Er komt een nieuwe fase aan! We hebben lang onzekerheid gehad door de verbouwing, corona, allerlei dingen. Nu kunnen we met meerdere partijen bouwen aan de toekomst. Er is nog geen rust, maar het is in het vooruitzicht als alles uit het verleden is afgerond. We kunnen kijken naar het verbeteren van processen. Alles zit in de lift, we kijken vooruit naar de lange termijn en focussen op de exploitatie. Een luxe.’

Benieuwd naar wat Supportpunt voor jouw stichting of vereniging kan betekenen of wil je ook graag jouw verhaal met ons delen? Neem contact met ons op. De koffie staat voor je klaar!