Supportpunt logo
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek

Verhalen uit de stad | BROET

“Supportpunt is altijd mijn redder in nood. Ze strijkt de hobbels glad qua administratie.”

BROET

BROET is dé plek voor talentvolle film- en audiovisuele professionals in Brabant. Maureen Prins, directeur, werkt hier sinds 2020. Ze is verantwoordelijk voor de strategie en koers, ‘al denkt iedereen hier mee’, aldus Maureen.

De vier pijlers

‘Er zijn vier pijlers waar we op steunen: Talentontwikkeling, netwerken en verbinden, Makerspace en podium. We bieden een breed programma aan. Workshops, masterclasses, een maandelijkse filmhelpdesk: we zijn er voor allerlei soorten makers. We delen kennis en vieren film. Tijdens de buitenfilmavonden van Natlab vertonen we in het Fresh Meet programma korte films van lokale makers. We brengen mensen in contact met elkaar zodat ze elkaar kunnen versterken’. Maureen vertelt bevlogen en vol passie over de broed- en ontmoetingsplaats, gelegen in de kelder van het Natlab.

Gouden samenwerkingen

‘Ik vind het belangrijk dat het vestigingsklimaat van de filmsector verbreedt. Je ziet dat toch veel van de sector in de Randstad gevestigd is, wat ook betekent dat de gelden daar naartoe stromen. Er is in onze regio een bruisend creatief klimaat, en dat moet behouden en ondersteund worden. De goede makers moeten hier kunnen blijven. Om dat te bewerkstelligen lobby ik, en vraag ik gelden aan.’ En met succes: Maureen heeft met haar team al flink wat dingen weten te bewerkstelligen de afgelopen twee jaar. BROET werd een van de partners van Playgrounds in het talent programma Next, waarbinnen gelden voor talentontwikkeling in de regio gewaarborgd zijn. En samen met Natlab en Baltan Laboratories verkregen ze Brainport gelden om zich als Makerspace voor film, kunst en technologie te ontwikkelen.

BROET en Supportpunt

Supportpunt speelt een actieve rol in het runnen van de broedplaats. Maureen: ‘Na twee jaar is mijn boekhouding ingeregeld zodat het past bij mijn werkwijze. Ik heb een kortere lijst van grootboeknummers en een beter overzicht. Al werkend kwam ik achter dingen waar ik tegenaan liep. Het is een complexe materie, en er is een verschil tussen bijvoorbeeld de jaarrekening, en de projectbegrotingen en verantwoordingen. Samen met Supportpunt kom ik altijd tot iets waar ik iets mee kan. Door de voorkennis die Supportpunt al heeft van BROET kunnen ze me voeden en ze weten wat de haken en de ogen in bepaalde situaties waren voor mijn tijd hier.’

Nog lang niet klaar met groeien

De komende twee jaar staan in het teken van groei. Er is zicht op meer gelden voor producties en dat tezamen met samenwerkingen hebben ervoor gezorgd dat het veld verbreed kan worden. De Makerspace toezegging heeft ervoor gezorgd dat er ruimte komt voor een verbouwing. De kelder waarin BROET gelegen is krijgt naar verwachting ramen voor het hoognodige daglicht, wat flexwerken aantrekkelijker maakt én er worden onder andere een podcastruimte en editsuites gerealiseerd zodat de broedplaatsruimte meer tot uiting kan komen. Zichtbaarheid vergroten is belangrijk. Maureen en haar team doen dat onder andere doen door de discipline overschrijdende Telling Stories – Film Industry Day te organiseren, in samenwerking met Natlab en Playgrounds, Van Osch Films en KONKAV. Een dag waar makers uit heel Nederland elkaar kunnen ontmoeten, kunnen leren van elkaar en waar trends en ontwikkelingen besproken worden. BROET is nog lang niet klaar met groeien.