Supportpunt logo
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken

Verhalen uit de stad | Speeltuinvereniging St. Joseph

“We hoeven maar te bellen naar Supportpunt, ze zijn altijd snel bereikbaar.”

Speeltuin sinds 1945

Kees Wijn is meer dan alleen de voorzitter van Speeltuin St. Joseph. Zijn vader richtte, samen met andere ouders, de grote speeltuin op in 1945. Net na de oorlog pachten de ouders een stuk grond in Doornakkers van gemeente Eindhoven voor een gulden per jaar. Ze bouwden zelf speeltoestellen zodat de kinderen uit de buurt fijn konden spelen. Nu is de speeltuin één van de grootste in Eindhoven.

Opa speeltuin

Kees is ondertussen 72 jaar en al 40 jaar betrokken bij de ‘opa speeltuin’. Hij zat in het bestuur en is oppasopa. Kees en ongeveer 25 vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het veilig en leuk laten spelen van gemiddeld 300 kinderen per dag. Er zijn 180 abonnementhouders die soms zelfs wekelijks de speeltuin bezoeken. Maar het is meer dan alleen een speeltuin, het heeft een spilfunctie in de buurt. Kees vertelt: ‘we organiseren activiteiten, zoals met Sinterklaas en Pasen. Dan nodigen we een paashaas uit die eieren verstopt, of we delen samen met de Sint cadeautjes uit. We hebben ook een zaaltje waar bijvoorbeeld ‘De Zonnebloem’ dingen doet. Twee keer per week verzorgt ‘Op de bres’ een middag waar contactarme mensen kunnen koffiedrinken met elkaar, en onze vrijwilligers hebben een biljartclub hier. Een en al levendigheid dus.’

Kinderen van alle culturen

Ondertussen bestaat de speeltuin al 77 jaar, en in die tijd is er veel veranderd. De grond wordt niet meer gepacht voor 1 gulden, en de speeltoestellen zijn niet zelfgemaakt en worden nu gesubsidieerd door de gemeente. De toegang is wel nog steeds betaalbaar, voor 0,50 cent kunnen de kinderen spelen. ‘We hebben gezinnen die hier elke week naartoe komen, zelfs helemaal uit Lith’, zegt Kees trots. ‘Ik zie kinderen van alle culturen, en dat is zo fijn om te zien.’ Eind oktober sluit de speeltuin en worden reparaties uitgevoerd. Vanaf 1 april is iedereen weer welkom om te komen spelen.

Speeltuin St. Joseph en Supportpunt

De samenwerking met Supportpunt is nog heel pril. ‘Eind vorig jaar (2021) hadden we vragen over begroten en hebben we contact gezocht met Supportpunt. Wij zijn amateurs en vrijwilligers met niet heel veel verstand van de boekhouding. Wij hebben een andere achtergrond. Het is fijn om die boekhouding bij Supportpunt neer te kunnen leggen. Ze reageren snel op onze vragen en vooralsnog zijn we heel erg tevreden.’

Benieuwd naar wat Supportpunt voor jouw stichting of vereniging kan betekenen of wil je ook graag jouw verhaal met ons delen? Neem contact met ons op. De koffie staat voor je klaar!