Supportpunt logo
Search
Close this search box.
Search

Verhalen uit de stad | Stichting Pitstop Jongerencentrum Eindhoven

“We zijn een toonaangevende aanbieder van jongerenwerk in het land, mede dankzij Supportpunt. Omdat zij goede ondersteuning bieden kunnen wij ons primaire proces op de voorgrond zetten. Dat gun ik elke organisatie.”

De deuren van Pitstop, het jongerencentrum, staan open voor jongeren tussen 10 en 23 jaar. Hier vinden ze een plek waar ze samen activiteiten kunnen ondernemen. Er is een PlayStation 5, er is wifi. ‘Nuttige tijdsbesteding’, noemt Matheus Sales de Moura het.

Pitstop is de plek waar het allemaal kan. Jongeren kunnen elkaar er vinden, verbinden. Het grootste doel is om jongeren te helpen hun gaven en talenten te ontdekken en zich te ontwikkelen tot personen die zich medeverantwoordelijk weten voor de maatschappij waarin ze leven. De jongerenwerkers scheppen een omgeving waar iedereen zich gehoord voelt, en waar ze zichzelf kunnen zijn. Matheus is teamleider van Pitstop en staat in de activiteitenruimte als ik hem spreek.

‘Jongeren zeggen wel eens dat wij niet voelen als hulpverleners. En dat is het grootste compliment. Ze komen hier om te ontspannen, om af te schakelen en plezier te hebben. Wij gaan daarin mee, en we bouwen een relatie op. In die relatie leer je ze echt kennen, en spot je problemen als die zich voordoen. We coachen en door onze lijnen kunnen we doorverwijzen naar de partners waar we mee samenwerken: WIJeindhoven, de politie, de gemeente en andere partners in het sociaal domein. Pitstop heeft een preventieve functie’.

De passie en betrokkenheid van Matheus is hoorbaar. Als teamleider is hij nu vier jaar betrokken bij de organisatie die twintig jaar geleden door enthousiaste vrijwilligers werd opgericht. Zijn dagelijkse taken bestaan, zoals hij het zegt, uit de randzakelijke taken. Rapporteren, de financiën, subsidieaanvragen schrijven: alles om te zorgen dat de jongerenwerkers uit zijn team zich kunnen richten op waar zij het beste in zijn: een band vormen met de jongeren en ze ondersteunen waar nodig. ‘Dit werk staat dicht bij wie ik vroeger was, maar ergens ook nog steeds ben. Ik wil bieden wat jongeren nodig hebben. Het is echt mijn persoonlijke roeping’.

De samenwerking met Supportpunt ontstond vanuit de behoefte om verder te professionaliseren. ‘Door het delegeren van de boekhouding kan de focus verlegd worden naar het primaire proces en de primaire focus van Pitstop’, aldus Matheus. ‘Ons werk werd opgepikt door gemeente Eindhoven, en de begroting groeide flink. Ik had Supportpunt al leren kennen door het volgen van de workshops die ze aanbieden, en besloot om onze boekhouding uit te besteden. Ons jaarverslag was eerst een last aan het been. Je begint er stiekem altijd te laat mee. En nu ligt er een voor het eerst een mooi, gelikt verslag met foto’s, dat uitdraagt wie we zijn en wat we doen’.